Leiring

Leiring på vakuumpute for transperitoneal nefrektomi

Ved leiring av pasienter som skal gjennomgå laparoskopiske prosedyrer er det flere faktorer man må ta i betraktning. Leiringsstillingen skal ivareta operatørens ergonomi og tillate en optimal portplassering for å lette tilgangen til målorganet. Samtidig skal stillingen være trygg for pasienten. Av stor viktighet er det å unngå trykk mot nerver som f.eks. n. peroneus og drag som f.eks. av plexus brachialis. Posisjoneringen av pasienten skal tillate anestesiologisk kontroll og behandling, og samtidig tillate rask konversjon til åpen tilgang dersom nødvendigheten oppstår.


Ved vår seksjon (SØF) benyttet vi en tradisjonell leiringsteknikk med nyreknekk og pasienten liggende langt ute på kanten av bordet. Posisjoneringen er utfordrende ved kraftige pasienter og krever et stort arsenal av løse puter og støtter.


Vi har etterhvert gått helt over til å leire pasienten på vakuumputer.
Det legges før oppstart 2 stk. vakuumputer på bordet og en mindre på hodestøtten. Den største craniale puten legges på tvers av bordet forskjøvet mot planlagt operert side og såpass høyt at den kommer like over skulderbuen. Den caudale puten legges i bordets lengderetning helt opp til den craniale.

Påse at ventilene er posisjonert på planlagt operert side.


Generell anestesi etableres med pasienten i ryggleie, deretter anleggelse av blærekateter og ventrikkelsonde. Anestesiolog oppfordres til å etablere de mest benyttede perifere tilganger i armen som blir liggende øverst (ipsilateral til målnyret).
Pasienten legges så i et 60° sideleie og den craniale puten deflateres.


Mens luften pumpes ut, formes puten opp mot skulderen slik at skulderleddet ikke ekstenderes,
og det holdes et trykk mot ryggsøylen for å oppnå en lett lumballordose.
I tillegg bankes puten i nivå med lumbalregionen for å unngå en kant her som kan skape problemer ved dekking og portplassering.
Til slutt formes puten på bordet for å tillate ekspansjon av abdomen. Den kraniale puten deflateres til den er helt solid.Det legges så en lang tempurpute mellom bena som legges med lett fleksjon i kontralateral hofte og kne og lett utadrotasjon i ipsilateral hofte.
Den caudale puten deflateres kun til den er fast.
Kontralateral arm legges på armbord med silikonpute. Armbordet vinkles ganske bratt og det legges en vakuumpute mellom armene, og et teppe eller en ekstra pute i armhulen på ipsilateral arm for å unngå strekk på plexus brachialis.
Tilslutt deflateres puten under hodet i samarbeid med anestesiolog, også denne puten deflateres kun til den er fast. 

Som sikring settes det en ryggstøtte, rem med polstring over armbordet og en rem over bena.
Leiringen på vakuumputen gjør at pasienten blir liggende «støpt» fast og dersom ergonomiske hensyn

eller krav til tilgang krever vinkling av bordet så foregår dette helt trygt.Teknikken gjør det lett å leire pasienter med fysiognomi som kan by på utfordringer på en

reproduserbar, god og trygg måte.